Zonnebank lampen informatie

Lees hier meer achtergrondinformatie over zonnebank lampen en gezichtsbruinlampen.

Zonnebank en zonnehemel

Lichaam
Zonnebanken en zonnehemels zijn altijd voorzien van lange buizen als lamp. Ze lijken erg op TL-buizen. De lengtes van deze buizen kunnen varieren. Zo is de standaard lengte 176 cm of eigenlijk 176,5 cm. Als u een extra lange zonnebank heeft kan de lengte ook 190 of 200 cm zijn. Het spreekt voor zicht dat u bij de aanschaf van nieuwe lampen altijd de oude lengte moet aanhouden.

Gezicht
Sommige zonnebanken of zonnehemels zijn voorzien van een gezichtsbruiner. Dit gedeelte levert een verhoogd bruiningspercentage t.o.v. van de rest van het apparaat. Er zijn verschillende uitvoeringen elk met hun eigen lampen.

  1. geïntegreerde gezichtsbruiner: een aantal van de middelste zonnebanklampen bevat een verhoogd bruiningspercentage, u heeft hiervoor de z.g.n DuoTan lampen nodig.
  2. normale gezichtsbruiner: hierbij zitten speciale gezichtsbruinlampen tussen de normale zonnebanklampen gemonteerd, u heeft hiervoor de z.g.n. 36 Watt PLL lampen, de dunne 15 Watt lampjes van 29 cm of incidenteel de 25 Watt lampen van 52 cm nodig.
  3. hogedruk gezichtsbruiner: deze zonnebanken hebben een aparte gezichtsbruinunit in de hemel verwerkt, u heeft hiervoor de z.g.n. hogedruk (HPA) lampen voor nodig.

Starters
Een starter zorgt ervoor dat uw zonnebanklamp aangaat. Hoe sneller de lamp gaat branden en dus stopt met flikkeren hoe beter. Een slecht startende zonnebanklamp gaat namelijk ten koste van de levensduur van de lamp. Vervang daarom ook altijd alle starters tegelijkertijd met uw lampen. Iedere zonnebank en normale gezichtsbruin lamp gebruikt een eigen starter. Het wattage op de lampen moet overeenkomen met het bereik van de starter.

Gezichtsbruiner

Lampen
De lampen van een gezichtsbruiner lijken op de zonnebanklampen van een zonnebank maar dan in het klein (29 cm). Met een dikte van 16 mm zijn ze ook nog erg dun. Vaak zijn de lampen eenvoudig zelf te vervangen.

Starters
De starters zien er hetzelfde uit als bij de gewone zonnebanklampen alleen zijn ze geschikt voor een heel ander wattage, de lampen zijn namelijk 15 Watt. U kunt hiervoor dus gebruik maken van de Philips Ecoclick starter S2 4-22 watt of van de goedkoper S2 versie van ons eigen merk. Ieder lamp heeft een eigen starter nodig.

Een uitzondering hierop is de BBWC 9212 gezichtsbruiner (voorheen de Eurosolar 9212 gezichtsbruiner) die voorzien is van elektronische voorschakelapparaten waardoor starters niet nodig zijn. Indien u een gezichtsbruiner heeft met een enkele hogedruk (HPA) lamp dan heeft u ook geen starters nodig.

Vragen?

Wilt u meer informatie over zonnebanklampen? Of advies over welke lampen geschikt zijn voor uw zonnebank? Neem dan telefonisch of per mail contact met ons op! Wij hebben ook een korte handleiding gemaakt om zelf eenvoudig uw zonnebank lampen te selecteren: Zonnebanklampen keuzehulp: huidtypen en bruiningsschema