Lees hier hoe UV uw afweer- en immuunsysteem verbetert en welke invloed het coronavirus heeft op de bezorging.
+31 (0)85 - 401 8320

Vitamine D lampen

Het belang van vitamine D voor onze gezondheid wordt vaak onderschat. Voldoende vitamine D beschermt ons tegen alledaagse aandoeningen maar ook tegen zeer ernstige.

Iedere zonnebanklamp stimuleert de aanmaak van vitamine D, net zoals zonlicht hier aan kan bijdragen. Er zijn echter ook lampen die het dankzij de hoeveelheid UVB net iets beter doen dan de rest. We hebben deze vitamine D lampen voor het gemak op een rij gezet.

Lees meer over vitamine D lampen...

Vitamine D

Ongeveer 75% van de vitamine D die ons lichaam nodig heeft wordt aangemaakt door blootstelling aan zonlicht.

In onze moderne samenleving speelt ons leven zich voornamelijk binnen af. Zeker in de noordelijke landen met veel minder zonuren leidt dat bij heel veel mensen tot een vitamine D tekort. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat in ons soort samenleving 50% tot 80% van de mensen een matig tot ernstig vitamine D tekort heeft (1).

Symptomen van vitamine D tekort:

 • Regelmatig verkouden en griep
 • Slappe spieren en spierkrampen
 • Chronische vermoeidheid
 • Vaker botbreuken
 • Overgewicht

Wetenschappelijk is aangetoond dat een tekort aan vitamine D ook kan leiden tot zeer ernstige aandoeningen als:

 • Diabetes (2)
 • Hart en vaatziekten (3)
 • Kanker (4)

Tevens is aangetoond dat de risico's op bepaalde vormen van kanker aanzienlijk kunnen worden beperkt door toediening van voldoende vitamine D (5).

Vitamine D lampen zonnebank

Duidelijk is dat vitamine D heel belangrijk is voor onze gezondheid en dat de makkelijkste manier om aan voldoende vitamine D te komen, blootstelling aan zonlicht is. Bij gebrek aan zonlicht of gelegenheid om in de zon te zitten is er een heel goed alternatief namelijk de zonnebank.

Wij hebben als een van de belangrijkste leveranciers van zonnebanklampen in de Benelux een programma lampen samengesteld die tot een verhoogde vitamine D productie leiden. Dat zijn allemaal lampen met een verhoogd UVB gehalte. In de regel geldt dat hoe hoger het UVB gehalte hoe zwaarder de lamp en hoe korter je er dus onder kunt. Wij hebben een aantal lampen uitgekozen met een ideale verhouding tussen vitamine D productie en UVB gehalte.

Vitamine D kuur schema

Alhoewel het niet helemaal bekend is hoe vaak en hoe lang je aan zonlicht blootgesteld moet worden om aan voldoende vitamine D te komen wordt algemeen aangenomen dat een kwartier per week al voldoende is. Er is op deze manier overigens geen risico op overdosering want dat regelt het lichaam zelf uitstekend.

Uiteraard zijn deze lampen ook nog steeds bruiningslampen. Koopt u ze voor die toepassing en volgt u een verantwoord schema dan krijgt u niet alleen een kleurtje maar ook ruimschoots voldoende vitamine D. In dit verband zoals we overal en altijd schrijven en roepen:

 • Bouw de tijden langzaam op
 • Houdt rekening met uw huidtype en volg de schema's die bij uw zonnebank horen
 • Houdt minimaal 48 uur tussen 2 sessies (geldt voor binnen en voor buiten)
 • Voorkom te allen tijde verbranding want dat is uiterst schadelijk. Verbrandt u toch blijf dan uit de zon/zonnebank tot uw huid geheel hersteld is.

Heeft u geen schema meer of wilt u gewoon meer informatie over het kiezen van de juiste zonnebanklamp, huidtypen en bruiningstijden? Bekijk onze handige zonnebanklampen keuzehulp.

Bronnen

   1. Holick, 2007
   2. Hypponen et al., 2002; Holick,2 004; Pittas et al., 2006
   3. Zittermann, 2006
   4. Holick, 2002; Lappe et al., 2007
   5. Goodwinn et al., 2008; Gross et al., 1998; Helzslouer et al., 2010; Huncharek et al., 2009

12 artikel(en)

per pagina

12 artikel(en)

per pagina

"Trotse bezitter van hét online keurmerk!"

Certificaat Thuiswinkel Waarborg